Har du anställda som ska köra ut varor eller leverera mat till privatkunder är det inte enbart tillräckligt att de visar upp sina körkort. Förfalskade EU-körkort går enkelt att köpa på både det öppna Internet och på Dark web för en relativt billig peng. Alltså bör du kontrollera att det körkort din anställde visar upp verkligen är korrekt utfärdat av en myndighet. 

En medborgare från ett land utanför EU dömdes nyligen i Ångermanlands tingsrätt till villkorlig dom och dagsböter för brukande av falsk urkund. Mannen hade köpt ett falskt körkort från Polen då han bedömde det vara svårt att ta körkort i Sverige. Därefter hade han försökt byta ut det falska EU-körkortet till ett svenskt via Transportstyrelsen, men de fattade misstankar och polisanmälde mannen. 

 Även Sveriges statsledning har drabbats av denna typ av bedrägerier. Mot slutet av förra året levererades ett paket till statsministern Magdalena Andersson av en man med ett falskt körkort, vilket upptäcktes av den polispersonal som bevakade adressen. Utredaren hos Stockholmspolisen får frågan i Aftonbladet om hur vanligt det är att budbilsförare använder falska id-handlingar. Hans korta svar är: “Det vet jag inte, men det är inte första gången om man säger så”. 

Vidare har Expressen i mars 2022 publicerat en granskning av trafikincidenter orsakade av hemtjänstpersonal i Borås, Göteborg, Malmö och Norrköping, där samtliga inblandade saknat körkort. Man har krockat, backat på andra fordon, skadat trafikskyltar och även kört på personer som hittills klarat sig utan större skador eller dödsfall. En tidigare enhetschef på hemtjänsten i Norrköping uppger att: “Vi är nog lite naiva ibland”. 

Kontakta oss redan idag för att höra mer om hur vi kan hjälpa er att validera äktheten av era anställdas körkort. Om era anställda orsakar olyckor på grund av avsaknad av körkort riskerar de inte bara att bli dömda för brott utan också att skada företagets varumärke.