Som privatperson är det lätt att lockas av ”bra pris” när man anlitar en hantverkare. För att vara mer säker på att arbetet blir korrekt utfört och att dina pengar hamnar i rätt ficka finns det några punkter att ha i åtanke:

1) Anlita aldrig hantverkare som ringer upp dig eller ringer på dörren för att erbjuda sina tjänster. Seriösa företag marknadsför sig inte på det sättet.

2) Kontrollera att företaget finns registrerat. Organisationsnummer går enkelt att kontrollera mot Bolagsverket eller på gratistjänster på nätet, till exempel Ratsit.

3) Kontrollera att företaget betalar sina arbetsgivaravgifter med hjälp av Skatteverkets tjänst ”Hämta företagsinformation”.

4) Efterfråga ID06. ID06-kort visar företagets namn och den anställdes foto och personnamn. Bakom varje kort står en säkert validerad identitet och kortet säkerställer arbetsgivarsambandet. Det är inget krav på att inneha ID06 för arbete hos privatpersoner, men ta ändå för vana att kräva ID06. På så sätt blir du mer säker på vem du släpper in i ditt hem och att företaget står under övervakning och granskning. Att korten är äkta och aktiverade kan du enkelt verifiera med appen ID06 Card Control som finns där appar finns.

5) Efterfråga betalning genom Swish eller banköverföring för spårbarhet och garanterat ”vit” betalning.

6) Kontrollera att företaget har godkännande för exempelvis ”Säkra våtrum” vid renovering av badrum, toaletter och kök.

7) Var försiktig med att betala alltför mycket i förskott. Företaget bör ha tillräckligt godekonomi för att kunna lägga ut för materialkostnader. Givetvis kan du betala genom delfakturor vartefter delar av arbetet färdigställs.

Vill du ha mer information om ett företag innan renovering, kontakta oss.